Skip to content

Wat is het verschil tussen wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) laden?

Het opladen van een elektrische auto kan plaatsvinden via wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC). Het belangrijkste verschil tussen de twee zit in de snelheid van laden, de benodigde infrastructuur en het gebruik.

Wisselstroom (AC) laden #

AC staat voor “Alternating Current”, oftewel wisselstroom. Dit is het type elektriciteit dat we typisch in onze huizen en gebouwen vinden. AC-laden is het proces waarbij een elektrische auto wordt opgeladen met een standaard huis- of kantooraansluiting of een speciaal daarvoor ontworpen AC-laadstation.

Dit soort laden is ideaal voor thuisgebruik of op het werk, omdat de laadsnelheden hoewel langzamer, over het algemeen voldoende zijn om een auto op te laden tijdens werktijden of ‘s nachts. AC-laders zijn over het algemeen goedkoper om te installeren en te onderhouden dan DC-laders.

Gelijkstroom (DC) laden #

DC staat voor “Direct Current”, oftewel gelijkstroom. DC-laden, ook wel snel laden genoemd, maakt gebruik van speciale laadstations die elektriciteit rechtstreeks en met een hoger vermogen naar de accu van de auto sturen. Dit betekent dat ze een elektrische auto veel sneller kunnen opladen dan AC-laders.

DC-laders zijn meestal te vinden bij openbare laadstations langs snelwegen en in stadscentra. Ze zijn ideaal voor lange ritten waarbij u uw auto snel wilt opladen om weer op weg te kunnen gaan. Het nadeel is dat DC-laders duurder zijn om te installeren en te onderhouden dan AC-laders, en dat ze mogelijk niet compatibel zijn met alle soorten elektrische auto’s.

Het is belangrijk om te weten dat de accu van een elektrische auto uiteindelijk gelijkstroom (DC) nodig heeft om op te laden. Bij het AC laden wordt de wisselstroom door de boordlader van de auto omgezet naar gelijkstroom. Bij DC laden gebeurt deze omzetting in het laadstation, waardoor het laden sneller gaat.

Samengevat, AC laden is over het algemeen geschikter voor dagelijks gebruik en thuisladen, terwijl DC laden wordt gebruikt voor snelladen onderweg.

Meer weten? Aarzel niet om ons te contacteren!