Skip to content

Is 3-fase nodig voor laadpalen?

Of een driefasige aansluiting nodig is voor uw laadpaal hangt voornamelijk af van uw noden. Het type laadpaal, de nodige laadsnelheid en de geschiktheid van uw meterkast zijn de bepalende factoren of 3-fase nodig is voor uw laadoplossing.

Wat is 3-fase? #

Elektrische stroom kan worden geleverd in één enkele golfvorm (enkelvoudige fase) of in meerdere golfvormen die met een zekere faseverschuiving ten opzichte van elkaar plaatsvinden (3-fase). 3-fase wordt vaak gebruikt voor zwaardere elektrische toepassingen vanwege de hogere efficiëntie en de mogelijkheid om meer vermogen te leveren. U kan onder andere bij uw distributienetbeheerder nagaan of u een eenfasige of driefasige aansluiting in de woning hebt.

  1. Type laadpaal: Voor de meeste huishoudens is een laadpaal op één fase (enkelvoudige fase) voldoende, vooral als het vermogen van de laadpaal niet extreem hoog is. Een laadpaal op één fase werkt op de monofasige huishoudelijke aansluiting en kan meestal laden met een vermogen tot 7,4 kW. Een laadpaal die driefasig wordt aangesloten kan meestal tot 22 kW laden.
  2. Vermogen en laadsnelheid: 3-fase aansluitingen bieden de mogelijkheid om meer vermogen te leveren dan een enkele fase. Dit is vooral belangrijk wanneer de oplaadtijd van de wagen een belangrijke rol speelt in het laadproject. Met een 3-fase aansluiting kan u laadpalen installeren met een hoger vermogen dan met een eenfasige aansluiting.
  3. Geschiktheid van de meterkast: Niet alle woningen of bedrijven hebben standaard een 3-fase aansluiting. De beschikbaarheid en geschiktheid van een 3-fase aansluiting zijn afhankelijk van uw elektrische installatie en de capaciteit van uw meterkast. Het is raadzaam om uw distributienetbeheerder of een elektricien te raadplegen om te bepalen of uw huidige elektrische infrastructuur geschikt is voor een 3-fase aansluiting.

3-fase is niet strikt noodzakelijk voor laadpalen, maar het is vooral relevant wanneer u een laadpaal met een hoger vermogen wilt installeren. Het is belangrijk om uw elektrische situatie te evalueren en de juiste aansluiting te kiezen op basis van het vermogen en de laadsnelheid die u nodig hebt. PMG Charge helpt u graag verder bij bijkomende vragen.